Bio

Lovasi András 1967. június 20-án született Pécsett. Iskoláit is itt végezte, kivéve a főiskolát, mert azt nem fejezte be, részben amiatt, hogy akkoriban már rendszeresen koncertezett a a Kispál és a Borzzal, amelyet a katonaság után, a főiskolával együtt kezdett el 1987 augusztusában, többek között a névadó gitáros Kispál Andrással. Előtte játszott a Pirosló, később a Deja vu nevű, lakótelepi barátokkal közös zenekarban (1980-1986).

A Kispál és a Borz első fellépése, a pécsi egyetem azóta legendás Szenes klubjában volt 1987-ben. A zenekar a rendszerváltással egy időben 1989 tavaszán kezdett el rendszeresen koncertezni az egész országban, első lemezük (Napozz Holddal) 1991-ben jelent meg. Ekkor már a feltörekvő zenekarok közül az egyik legígéretesebbnek mondták őket. A harmadik lemez (Ágy, asztal, TV) megjelenése után pedig már egyértelműen a legnépszerűbb alter zenekarnak számítottak hazánkban, egészen a 2010-es feloszlásukig, amikor a zenekar abbahagyta a rendszeres próbálást, koncertezést, és csak 3 tematikus turné erejéig állt össze (2014-15-16-ban), ahol időrendben sorra vették a zenekar összes albumát, korszakát, úgy, hogy Magyarországon csak egy-egy koncertet adtak a Fishing on Orfű fesztiválon, amelynek Lovasi az egyik alapítója-tulajdonosa. A zenekar összesen 10 sorlemezt adott ki 2004-ig, a következő években már nem készültek új albumok, de 6 új dal még megjelent különböző kiadványokon. 2001-ben jelentette meg Lovasi a Bandi a hegyről című szólóalbumát, amelyen maga mellett vendégzenészek játszanak, köztük a Kispál és a Borz tagjai is.

A Kispál működésével párhuzamosan alapította meg a Kiscsillag zenekart 2005-ben, amely a Kispál és a Borz árnyékában, hobbi jellegű garázszenekarként működött eleinte. A kezdő felállásában Bräutigam Gábor dobolt, Ózdi Rezső basszusgitározott, akikkel a Kispál és a Borz is megalakult anno. Hozzájuk csatlakozott Leskovics Gábor, ma már csak ő van Lovasin kívül a zenekarban. 2010 után ez a zenekar lett Lovasi fő alkotói terepe, de 2006-tól gyakran fellépett a Csík zenekarral, 2007-től pedig a Budapest Bár albumain, koncertjein is közreműködik. A hobbizenekarból valódi art rock formációvá fejlődött Kiscsillaggal öt albumot adott ki, a legutóbbi Semmi konferencia (2017) című anyag egy színházi előadásuk zenéjét tartalmazza, amely előadás a 2016. májusi Erkel színházas premierje óta 2018 decemberéig volt színpadon országszerte. A zenés színházi darab előzménytörténetét is színpadra vitték Idáig tudom a történetet címmel, melynek dramaturgiája a Kiscsillag zenéiből és Papp Sándor Zsigmond írásaiból áll össze.

A Kiscsillag jelenlegi formációját Lovasi és Leskovics mellett Szesztay Dávid (billentyű, gitár), Erős Márton (basszusgitár) és Bajkai Ferenc (dob) alkotja. Klubkoncertek, fesztiválfellépések mellett akusztikus műsorral is járják az országot. Különleges produkciójuk a Dalok párban, mely során a közönség interaktívan alkotja meg a számok sorrendjét tematikus csoportokba rendezve.

Lovasi Andrásnak 2014-ben Idáig tudom a történetet címmel önéletrajzi könyve jelent meg. 2017-ben, 50 évesen volt az első két saját nevén futó koncertje (Fishing on Orfű és Papp László Budapest Sportaréna), ahol régi és jelenlegi kollégáival állt színpadra, és válogatott 30 éves pályafutásának legjavából. Ebben az évben minden megjelent dalszövegét tartalmazó gyűjteményes kötete is megjelent Még nem összes címen, 2018 júniusára pedig elkészült az arénás koncert felvételeit tartalmazó, limitált példányszámú Lovasi 50 DVD. 2018-ban a Kiscsillag-koncertek mellett turnéra vitte az arénás műsort Lovasi’18 néven.

2019 februárjában jelent meg legújabb szólólemeze Tűzijáték délben címmel.

Számos egyéb elismerése mellett 2010-ben Kossuth-díjat kapott. Lovasi Andrásnak két felnőtt lánya van, Dóra és Eszter. Házas, felesége Földes Eszter színésznő, gyermekük, Fülöp Álmos 2018-ban született.